Најголемиот фестивал на забавна музика во Македонија - „Макфест“ се одржува во Штип, секој ноември од 1989 година. Фестивалот создаде над 800 композиции, од кои најголемиот број се хитови и евергрини. Своите ѕвездени мигови многу пејачи ги имале токму на овој фестивал.

 

„Макфест" долги години беше единствениот промотор на македонската музика надвор од државата. Во рамките на поранешна Југославија беше интернационален фестивал, со многу гостувања на познати странски музички имиња, а по осамостојувањето стана најголем домашен музички бренд. Член е на Меѓународната федерација на фестивалски организации (ФИ­ДОФ) со седиште во Лос Анџелес, во која членуваат над 1.600 фестивали од 102 земји од светот. Заради добри резултати, два пати има добивано признание од ФИ­ДОФ, а во 1997 година е прогласен и за фестивал на годината. Макфестовската сцена продолжува да лансира нови музички ѕвезди.