Во длабочините на културата и историјата...
Широк Сокак
alt
ВИСТИНСКОТО СРЦЕ НА БИТОЛА,
надалеку познатото „битолско корзо“ Широк Сокак,
денес е најфреквентната исклучително пешачка улица во конзулска Битола.
Повеќе...
 
Тврдина Маркови Кули
alt
МЕСНОСТА МАРКОВИ КУЛИ,
еден од најживописните градови-тврдини од средновековна Македонија, се издига северозападно од Прилеп, над Варош.
Повеќе...
 
Хераклеја Линкестис
alt
ХЕРАКЛЕЈА ЛИНКЕСТИС
во близина на Битола,
во подножјето на Баба Планина, е еден од
најпознатите македонски антички градови, кој датира од средината на IV век пред нашата ера.
Повеќе...
 
Македониум
alt
СПОМЕНИЧНИОТ КОМПЛЕКС ИЛИНДЕН,

познат уште и како Македониум, е уметничко обележје и препознатлив симбол
на револуционерното китно Крушево.
Повеќе...