Во длабочините на културата и историјата...

Адам од Македонија
(или Адам од Говрлево) претставува мала керамичка скулптура на машко торзо во седечка положба, пронајдена на локалитетот Говрлево во близина на Скопје. Станува збор за една од најстарите скулптури на човечко тело во Европа и се проценува дека датира меѓу четвртиот и третиот милениум пред новата ера.
Повеќе...
 
Камен мост
СИМБОЛОТ НА СКОПЈЕ е изграден во XV век, сместен е во централниот дел на градот по течението на Вардар и претставува врска меѓу новиот и стариот дел на градот.
Повеќе...
 
Милениумски крст

СЕ НАОЃА НА ВРВОТ
на планината Водно непосредно над градот и подигнат е по повод 2000-годишнината од раѓањето
на христијанството на овие простори.
Повеќе...
 
Скопско Кале
alt
СМЕСТЕНА НА ВИСОКИОТ РИД
Градиште
над градот Скопје, со поглед на реката Вардар, тврдината Кале била од стратешко значење
за градот со векови.
Повеќе...
 
Соборна црква

СОБОРНАТА ЦРКВА
Св. Климент Охридски претставува едно од главните обележја
на современо Скопје и една од
најпрепознатливите цркви во Македонија.
Повеќе...
 
<< Почеток < Пред 1 2 Следно > Крај >>